Onze andere webshops

6 verschillen tussen pepernoten en kruidnoten: de Sint legt het uit

donderdag 14 november 2024 | Geschatte leestijd: 4 minuten
"

Sinterklaas komt er weer aan en daarmee ook alle heerlijke lekkernijen die bij dit gezellige feest horen. Dit geldt ook voor twee van de meest geliefde Sinterklaassnoepjes: pepernoten en kruidnoten. Ze worden soms door elkaar gehaald – zelfs letterlijk –, maar eigenlijk zijn het twee totaal verschillende traktaties. Om alle verwarring de wereld uit te helpen, hebben we bij de échte expert op dit gebied advies ingewonnen: de Goedheiligman zelf! Hij weet namelijk als geen ander wat de verschillen zijn tussen deze twee lekkernijen.

1. Verschillende smaken

Volgens de Sint is een van de belangrijkste verschillen tussen pepernoten en kruidnoten de smaak. Pepernoten hebben een uitgesproken kruidige smaak met een anijsachtige ondertoon. Ze zijn gemaakt van een soort taaitaai-deeg, wat zorgt voor een unieke combinatie van zoet en hartig. De Sint verklapt dat dit komt door de toevoeging van specerijen, zoals anijs en kaneel. Kruidnoten hebben een veel vollere en kruidigere smaak, dankzij het gebruik van speculaaskruiden. De mix van kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, kardemom en gember geeft kruidnoten hun kenmerkende smaak. Ze zijn vaak wat zoeter dan pepernoten en hebben een rijke, warme smaak die perfect past bij de feestelijke decemberdagen.

2. Verschillende texturen

De Sint legt uit dat niet alleen de smaak, maar ook de textuur van pepernoten en kruidnoten heel verschillend is. Pepernoten hebben een zachte en taaie textuur, wat ze vergelijkbaar maakt met kleine stukjes taaitaai. Ze zijn ietwat luchtig en hebben een beetje een ""kauwfactor"", wat ze anders maakt dan andere koekjes. Kruidnoten zijn juist hard en knapperig. Ze worden gebakken tot ze een stevig, bros koekje zijn dat heerlijk kraakt als je erin bijt. Dit maakt kruidnoten ideaal om te gebruiken in allerlei recepten, zoals chocoladekruidnoten of desserts met kruidnotencrumbles. Volgens de Sint zorgt deze knapperigheid ervoor dat kruidnoten makkelijker mee te nemen zijn in de jute zak, zonder dat ze breken.

3. Verschillende vormen

Als we naar de vorm kijken, zien we direct een duidelijk verschil. De Sint benadrukt dat dit ook helpt om de twee soorten snoepgoed uit elkaar te houden. Pepernoten zijn onregelmatig van vorm en hebben een beetje een ruwe, vierkante uitstraling. Ze zijn vaak wat hoekiger en lijken een beetje op kleine blokjes of brokken. Kruidnoten zijn rond en gelijkmatig van vorm, waardoor ze eerder op kleine bolletjes of koekjes lijken. Ze hebben een glad oppervlak en zien er daardoor netter uit dan pepernoten. Dit maakt kruidnoten ook aantrekkelijker om te presenteren, bijvoorbeeld in een mooie schaal.

4. Verschillende oorsprong

De Sint vertelt ons dat de geschiedenis van pepernoten en kruidnoten eigenlijk behoorlijk verschillend is. Pepernoten zijn ouder dan kruidnoten en bestaan al sinds de zestiende eeuw. Ze werden uitgevonden rond de 1.100ste verjaardag van de Sint. Kruidnoten werden dan weer later uitgevonden, rond de 1.300ste verjaardag van de Sint. Volgens de Sint zijn kruidnoten tegenwoordig misschien wel de meest populaire van de twee, vooral omdat ze in allerlei varianten verkrijgbaar zijn. Denk hierbij aan chocolade-kruidnoten en kruidnoten met bijzondere smaken, zoals karamel-zeezout.

5. Verschillende toepassingen

De Sint weet natuurlijk als geen ander hoe de verschillende snoepjes het best ingezet kunnen worden. Pepernoten worden vaak gebruikt om te strooien, iets wat de Sint tegenwoordig – hij wordt al een dagje ouder – overlaat aan zijn Pieten. Bovendien geven pepernoten door hun anijssmaak een ouderwetse sinterklaassfeer aan elk feest. Kruidnoten zijn door hun hardheid en veelzijdigheid juist perfect voor gebruik in recepten en mengelingen, bijvoorbeeld met schuimsnoep. De Sint vertelt dat hij vaak kruidnoten gebruikt als garnering op sinterklaastaartjes. Ze zijn ook heerlijk om te dippen in chocolade of om te verwerken in allerlei desserts. Hun stevige structuur zorgt ervoor dat ze hun vorm behouden, zelfs als ze worden gebakken.

6. Verschillende namen in het buitenland

Tot slot onthult de Sint nog een leuk feitje over de namen van pepernoten en kruidnoten. In Nederland is er veel verwarring over welke nu precies welke is, maar de Sint merkt op dat het in het buitenland niet veel beter is. In het Engels worden kruidnoten soms vertaald als ""Dutch gingerbread buttons"", terwijl pepernoten ""Dutch gingerbread bites"" worden genoemd. Verder maakt het allemaal niet zo heel veel uit. De Goedheiligman zelf heeft ons namelijk persoonlijk verzekerd dat er geen goed of fout is als het over de keuze tussen peper- en kruidnoten gaat. Ze zijn alle twee even geliefd en dragen op hun eigen manier bij aan de feestvreugde.

"