Onze andere webshops

Hoe is Salmiak uitgevonden?

dinsdag 11 juni 2024 | Geschatte leestijd: 3 minuten

Salmiak, dat zoute dropje dat menig hart sneller doet kloppen en de tong laat krullen, bestaat al langer dan vandaag. De geschiedenis van salmiak drop is net zo interessant als zijn unieke smaak. De oorsprong van salmiak drop ligt ver in het verleden. Ooit was het iets van de alchemisten. En nu is het écht van de Nederlanders en de Scandinaviërs.

De oorsprong van salmiak

De geboorte van salmiak ligt ver terug in de tijd en begint met een stof genaamd ammoniumchloride, beter bekend als salmiakzout. Dit klinkt misschien als iets wat u liever niet in uw mond stopt, maar in werkelijkheid is het een ingrediënt dat al eeuwenlang wordt gebruikt, zowel voor medische doeleinden als in de keuken. De naam salmiak is afgeleid van het Latijnse woord sal ammoniacus, dat letterlijk «zout van Amon» betekent. Dit zout werd oorspronkelijk gewonnen in het Egyptischye Siwa. Dit was de belangrijkste oase waar de god Amon werd aanbeden. De Grieken noemden de inwoners van Siwa de Ammonioi, waarvan uiteindelijk ook het woord ammoniak is afgeleid.

Later vond de stof ammoniumchloride zijn weg naar de rest van de wereld. De alchemisten van de middeleeuwen waren dol op ammoniumchloride. Zij beschouwden het als een magische substantie. Het werd niet alleen gebruikt in pogingen om goud te maken, maar ook voor verschillende medische toepassingen. Het werd beschouwd als een wondermiddel tegen allerlei kwalen, van hoest tot spijsverteringsproblemen. Dat salmiak werd gebruikt als een hoestdrank is niet zo onlogisch, omdat het wel degelijk een goed slijmoplossend middel is.

Van medicijn tot snoepgoed

Veel apothekers gebruikten ammoniumchloride en zoethout om medicinale redenen. Zoethoutthee heeft een ontstekingsremmende werking en helpt bij maagproblemen. Er wordt aangenomen dat men op een bepaald moment is begonnen met salmiak en zoethout te combineren, waarna salmiak drop is ontstaan. Aanvankelijk deed men dit om medische redenen. Het is niet duidelijk waar en wanneer men dit is beginnen te doen, maar in ieder geval zijn dergelijke salmiakpastilles vanaf 1930 in zowel Nederland als Scandinavië breed beginnen te verschijnen. Wellicht experimenteerden de apothekers met verschillende smaken en raakten zij vooral verknocht aan de unieke, intense smaak van salmiak drop.

De echte doorbraak voor salmiak drop was er vooral toen de massaproductie van snoepgoed een feit werd. Dropmakers, geïnspireerd door de eerste apothekerscreaties, begonnen met het toevoegen van salmiakzout aan hun recepten. Dit dropje, met zijn intense en ietwat zoute smaak, werd al snel populair in Europa. Of toch in Nederland en Scandinavië. Want vooral in landen als Nederland, Finland en Zweden, waar drop en andere zoute snacks al lang populair zijn, werd salmiak snel omarmd als een favoriete smaak. Salmiak drop is nu eenmaal zo'n snoepje dat een sterke mening oproept. Of u houdt ervan, of u haat het. Het is altijd leuk om te zien hoe iemand die nog nooit salmiak heeft geproefd, reageert op een eerste hap.

Moderne varianten van salmiak

Tegenwoordig is salmiak drop in allerlei vormen en varianten te verkrijgen. Dit gaat van harde salmiak drop tot zachte salmiak drop. Er is zelfs salmiak drop in combinatie met chocolade. Salmiak is bovendien niet langer beperkt tot de traditionele dropjes. Het heeft zijn weg gevonden naar een breed scala aan snoepgoed. Daarnaast werd salmiak ook geïntroduceerd in de culinaire wereld. Koks en patissiers experimenteren met salmiak als ingrediënt in allerlei gerechten, van desserts tot sauzen. De unieke smaak van salmiak kan nu eenmaal een verrassende twist geven aan traditionele recepten.

"