Onze andere webshops

Hoe weet je of snoep écht vegetarisch is?

maandag 20 juni 2022 | Geschatte leestijd: 3 minuten

Het is voor ons niet mogelijk om een lijstje mee te geven met welke snoepen vegetarisch zijn. Dat komt simpelweg omdat zowel het aanbod als de ingrediënten vaak wijzigen. Sommige fabrikanten geven echter zelf aan of hun snoepgoed al dan niet vegetarisch is. Let er wel op dat vegetarisch niet hetzelfde is als vegan en dat er over sommige ingrediënten discussie bestaat. Of dat het gewoon niet duidelijk is of de snoepen al dan niet een dierlijke oorsprong hebben.

Bestuderen van het ingrediëntenlijstje

Je kan natuurlijk altijd het ingrediëntenlijstje onder de loep nemen. Het belangrijkste niet-vegetarische ingrediënt dat op de verpakkingen aan te treffen is, is gelatine. Gelatine is een bindmiddel en wordt gemaakt op basis van slachtafval. Vaak gaat het om de huiden en de botten van runderen en varkens. Ook in drop wordt vaak gelatine gebruikt.

Daarnaast is het vooral opletten met de E-nummers. Een aantal E-nummers is altijd afkomstig van dieren, zoals E120 (karmijnzuur) en E904 (schellak). Of deze producten al dan niet geschikt zijn voor vegetariërs, is voer voor discussie. Het gaat namelijk om gedode insecten. Onder andere de Vegetariërsbond vindt het eten van insecten niet vegetarisch, maar er zijn ook heel wat vegetariërs die het eten van insecten net een goed alternatief voor vlees vinden. Beslis vooral zelf. In ieder geval zijn deze E-nummers niet geschikt voor veganisten, daarover is iedereen het eens.

Opletten met verdachte E-nummers

Andere E-nummers kunnen gedeeltelijk uit slachtproducten bestaan, maar dat is niet per se het geval. De lijst met verdachte E-nummers is ongelofelijk lang. Het gaat bijvoorbeeld om de E-nummers E474 en E570. E474 is een combinatie van suiker met natuurlijke vetten. Meestal kiest men voor plantaardig vet, maar soms gebruikt men ook dierlijk vet. E570 is natuurlijk vetzuur dat in de praktijk vooral uit katoenzaadolie wordt gewonnen, maar het kan ook afkomstig zijn van dierlijk vet van varkens en runderen. Daarom wordt het veelal afgeraden voor vegetariërs en moslims. Hierbij geldt dus dat je maar beter het zekere voor het onzekere kunt nemen.

V-Label biedt zekerheid dat het snoep écht vegetarisch is

Het bestuderen van het ingrediëntenlijstje is erg lastig en biedt niet altijd een goede garantie. Wil je weten of snoep écht vegetarisch is? Dan zou je contact kunnen opnemen met de fabrikant. Enkel hij weet namelijk wat de oorsprong van zijn ingrediënten is. Wat daarnaast ook helpt, is het Europese keurmerk V-Label. In dat geval heeft de Vegetariërsbond een officiële verklaring gekregen met betrekking tot de herkomst van de ingrediënten en de E-nummers. Als een product over dit keurmerk beschikt, weet je dat het snoep écht vegetarisch is. Echter, nog niet alle producenten maken gebruik van dit keurmerk. Onder andere Katja, Klene en Look-O-Look doen dat wel. Als een product van een van deze merken over het keurmerk V-Label beschikt, zit je sowieso goed. Voor je gebruiksgemak hebben wij het vegetarische snoep alvast opgenomen op een eigen pagina.