Onze andere webshops

Meenk, van hoofdpijncapsules over drop tot lekkere wingeums

maandag 1 augustus 2022 | Geschatte leestijd: 3 minuten

Tegenwoordig kennen we Meenk toch vooral van de lekkere dropjes die in de mooiste verpakkingen komen. Maar wist u dat er vroeger ook Meenk Hoofdpijn Capsules waren, net als poedertjes tegen kiespijn? Meenk heeft namelijk een farmaceutische geschiedenis. In dit artikel lichten we dit voor u toe en hebben we het over de geschiedenis van dit bedrijf, alsook over het huidige assortiment.

Vernoemd naar een huisarts

Het merk Meenk kent een lange geschiedenis. Aanvankelijk werd het gebruikt voor een Nederlands farmaceutisch bedrijf. Het is vernoemd naar de huisarts dr. J. B. Meenk die in de negentiende eeuw onder meer hoofdpijn-, kiespijn- en maagpijnpoeders maakte. Na zijn overlijden kwamen zijn recepten in handen van de Chemische Fabriek E.M. Braskamp, dat later de Pharmaceutische Chemische Fabriek Rijswijk werd genoemd. Net als veel farmaceuticabedrijven maakte men niet alleen farmaceutische producten, maar ook drop. Drop was aanvankelijk een farmaceuticaproduct, hoe gek dat ook mag klinken. Zowel de geneesmiddelen als de drop kregen de naam Meenk, een eerbetoon aan de huisarts waar het allemaal mee begon.

Focus kwam steeds meer op drop te liggen

Na de Eerste Wereldoorlog kende het bedrijf een snelle groei, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstond er een tekort aan chemische grondstoffen. Net als veel andere bedrijven kon men niet anders dan zich te heroriënteren. Dat deed het bedrijf door te focussen op drop op basis van natuurlijke en plantaardige grondstoffen. Deze drop werd onder de naam Meenk Drogistendrop verkocht en werd via drogisterijen aan de consument aangeboden. Na de oorlog is men zich blijven focussen op drop. De fabriek bestaat intussen niet meer en het bedrijf zelf is een onderdeel van het bedrijf Van Vliet The Candy Company dat de merknaam nog steeds in stand houdt. Dit bedrijf beschikt ook over onder meer de merken Kindly's en De Bron, drop- en snoepmerken die ook bij ons te verkrijgen zijn.

Het hedendaagse assortiment van Meenk

Onder de merknaam Meenk biedt men drop aan voor fijnproevers. Het gaat om hoogwaardige dropproducten die zo goed zijn dat ze veelal als cadeau worden gegeven. De drop is handgemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten, net zoals dr. J. B. Meenk het ooit wilde. Men biedt zowel drop in zakjes als in potjes aan. Onder andere de Meenk Laurierdrop wordt in potjes aangeboden. En met Meenk Dropsiroop biedt men zelfs lekkers in een flesje aan. Deze dropsiroop is heel fijn voor de keel en wordt vaak gebruikt als dressing bij salades.

Dit gaat van oer-Hollandse boerenklompendrop over honingdrop tot kruidendrop. Verschillende dropjes van Meenk zijn bovendien vegan, zoals de Meenk Salmiakbollen, de Krijt Bites en de Drop Bites. Tegenwoordig biedt men ook niet langer alleen drop aan, maar talloze andere oud-Hollandse lekkernijen. Denk bijvoorbeeld aan de Harde Groentjes met een frisse smaak en aan Fruitig Zoet, winegums met zoete en rijke smaken.