Onze andere webshops

Ontdek de vele voordelen van honingsnoepjes

maandag 9 mei 2022 | Geschatte leestijd: 3 minuten

Het grootste voordeel van honingsnoep is natuurlijk dat het ongelofelijk lekker is. Aan honingsnoepjes worden er bovendien nog allerlei andere gezondheidsvoordelen toegedicht. Het zou bijvoorbeeld het risico op hartziekten en zelfs op het ontwikkelen van kanker helpen te verminderen. Er zijn inderdaad onderzoeken die wijzen op de voordelen van honing en honingsnoep, maar het blijft wel belangrijk om met mate van deze en soortgelijke snoepjes te genieten. Overdrijven is nooit goed.

Onderzoekers bewijzen dat honingsnoep voordelen biedt voor de gezondheid

Aan honing worden er veel gezondheidsvoordelen toegedicht. Zo zou honing volgens onderzoekers de wondheling stimuleren, nuttig zijn bij het behandelen van voetzweren en geschikt zijn om huidaandoeningen te behandelen. Het gaat dan vooral om honing die wordt verwerkt in zalfjes, iets wat in de cosmeticasector ook daadwerkelijk gebeurt. Maar ook bij honingconsumptie, bijvoorbeeld in de vorm van honingsnoep, zijn er gezondheidsvoordelen geconstateerd. Honing is namelijk rijk aan antioxidanten als enzymen en fenolen. Deze antioxidanten gaan de vrije radicalen, stofjes die schade aanrichten in ons lichaam, tegen. Bovendien verlagen ze het risico op beroertes, hartaanvallen en kanker.

Ook draagt honing bij aan betere cholesterolwaarden in ons lichaam. Dat doet het door enerzijds het LDL-cholesterolniveau te verlagen en door anderzijds het HDL-cholesterolniveau te verhogen. Een onderzoek liet zien dat het LDL-cholesterolniveau met 5,8 procent daalt bij mensen die honing eten en dat het HDL-cholesterolniveau met 3,3 procent stijgt. Dit alles verkleint het risico op hartziekten, slagaderverkalking en beroerten.

Uit onderzoek blijkt verder dat het triglycerideniveau in het bloed 11 tot 19 procent lager ligt bij mensen die honing in plaats van suiker eten. Triglyceriden zijn vetten die een invloed hebben op het risico op een hartaandoening. Het zijn stuk voor stuk zaken die aantonen dat honingsnoep voordelen te bieden heeft.

Honingsnoep biedt verlichting bij een verkoudheid

De meeste honingsnoepjes zijn snoepjes waarop u dient te zuigen. Bij een pijnlijke keel helpt het altijd om ergens op te zuigen, bijvoorbeeld op honingsnoep of een zuigtablet. Daarom worden honingsnoepjes vaak aangeraden aan mensen die verkouden zijn. Het is echter zo dat het eigenlijk niet heel veel uitmaakt of u nu op een honingsnoepje zuigt of op een dropje of een zuurtje zuigt. Ook speciale zuigtabletten zijn geschikt. Zuigen verzacht vooral tijdelijk de pijn, maar zal de keelontsteking of de verkoudheid niet bij de bron aanpakken. Enkel keeltabletten die NSAID's bevatten – neem dit enkel als een arts het aanbeveelt – hebben wel een helende en ontstekingsremmende werking, honingsnoep bevat dat stofje echter niet.

Honingsnoep als verantwoord alternatief voor klassiek suikerwerk

De vele voordelen van honingsnoep zijn enigszins te relativeren. Een overmatige honingconsumptie zal namelijk ook negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. De meeste onderzoeken maken bovendien de vergelijking tussen de honingconsumptie enerzijds en de klassieke suikerconsumptie anderzijds. Ze concluderen dat de honingconsumptie gezonder is dan de suikerconsumptie. De meeste van deze onderzoeken gaan echter niet over mensen die geen honing consumeren ten opzichte van mensen die wel honing consumeren en bieden hier dan ook geen informatie over. Honingsnoep moet dan ook vooral gezien worden als een beter of gezonder alternatief voor klassieke snoepjes.

Het blijft met andere woorden belangrijk om met mate van snoepjes te genieten en om, als u toch eens snoept, bij voorkeur voor een honingsnoepje te kiezen in plaats van voor klassiek suikerwerk.